Munkavállalás Horvátországban

  • Home
  • Munkavállalás Horvátországban

Munkavállalás Horvátországban

Az Európai Unió állampolgárai, így a magyar állampolgárok is 90 napig legálisan tartózkodnak Horvátország területén minden adminisztratív kötelezettség nélkül.

A hosszabb távú, azaz 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a helyileg illetékes rendőrkapitányságon szükséges regisztráltatnia az EU állampolgárnak magát, illetve családját. A regisztráció szabályai magyar állampolgárok esetében megegyeznek a magyarországi regisztrációs követelményekkel (bejelentett lakcím, társadalombiztosítás megléte, megélhetés igazolása). Az uniós állampolgárok tekintetében megszűnik az eddigi tartózkodási engedély rendszere.

A regisztrációhoz szükséges dokumentumok:

  • érvényes úti okmány, melynek érvényessége legalább három hónappal meg kell, hogy haladja a tervezett tartózkodás végét
  • anyagi fedezetre vonatkozó igazolás (pl.: munkáltatói igazolás, jövedelemigazolás),
  • lakhatásra vonatkozó igazolás (munkáltatói nyilatkozat, bérleti szerződés stb.),
  • egészségügyi biztosítás meglétére vonatkozó igazolás (az igazolást a magyarországi lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztár állítja ki)

A regisztrációt a 90 nap letelte előtt legalább nyolc nappal szükséges bejelenteni az illetékes külföldiek tartózkodásával foglalkozó rendőrkapitányságon. A szükséges adatlap letölthető a horvát belügyminisztérium honlapjáról.

Magyar állampolgárok tekintetében megszűnt a munkavállalási engedély, azaz szabadon, a hatályos jogszabályok szerint végezhető munka Horvátországban! Arra felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy ha a 90 napot meghaladja ez az időtartam, mindenképpen tegyenek eleget a fenti regisztrációs kötelezettségüknek!