Tartózkodási Engedély Máltán

  • Home
  • Tartózkodási Engedély Máltán

Tartózkodási Engedély Máltán

Máltai tartózkodási engedély megszerzése (Malta ID card)

Máltán a papírmunka elvégzése után nem személyi igazolványt kap az ember, hanem residency cardot, azaz (ideiglenes) tartózkodási engedélyt. Majd 5 év után lehet kérni az állandó tartózkodási engedélyt (permanent residence permit) és újabb 5 év múlva az állampolgárságot. Ennek megfelelően a máltai tartózkodási engedéllyel nem lehet külföldre utazni, illetve csak a magyar útlevél vagy személyi kíséretében.

Magyarok általában a következő lehetőségeket veszik igénybe:

  • Alkalmazotti viszony
  • Önálló vállalkozó (Self-employed)
  • Diák
  • Családegyesítés
  • Öneltartó (Self-sufficient)

 

Alkalmazotti viszony esetén a következő dokumentumok kellenek majd az eljáráshoz:

  • Útlevél vagy/és személyi igazolvány fénymásolat
  • 2 db fénykép
  • Munkaszerződés VAGY munkaviszony ETC (munkaügyi hiv.) regisztráció
  • Lakásbérleti szerződés
  • Lakáskiadó ID card fénymásolat
  • TB regisztrációs szám
  • Kitöltött űrlapok (3db)

Ha vállalkozni akar valaki, akkor még kellenek kiegészítő dokumentumok, mint erkölcsi bizonyítvány. Ezt egyébként a máltai lakás kibérlése után már Máltán is lehet kérni a rendőrségen, alacsony költség mellett.

 

Bevándorlási Hivatal

Máltán a bevándorlási hivatal címe: Citizenship and Expatriate Affairs Department, Evans Building St. Elmo’s Square Valletta VLT 2000

Ezen a linken megtalálható mindenféle szükséges kitöltendő űrlap.

Például munkavállalásihoz kell egy kitöltött:

  • Form A (ez a rezidenciakérő lap), egy
  • Form ID 2 (ez az aláírás, meg fénykép hitelesítő), meg egy
  • Electoral Form, ezen nyilatkozhatunk, hogy akarunk-e választani.

Az iratok beadásakor is készítenek fényképet. Elbírálás nincs, leadjuk a dokumentumokat egyben (hiánypótlás nincs) és kész. Megkapjuk az ideiglenes kártyát, aminek Blue Card a neve. Aztán 2-3 hét (vagy 1 hónap) alatt legyártják a műanyag kártyát és hivatalosan is máltai lakossá váltunk.