Lakcím Németországban

  • Home
  • Lakcím Németországban

Lakcím Németországban

A 2006. április 30-án hatályba lépett 2004/38/EK irányelv értelmében az uniós polgárok három hónapig engedély nélkül tartózkodhatnak az EU más tagállamaiban (természetesen személyazonosító igazolvány vagy útlevél szükséges).

Az uniós polgárok három hónapon túli tartózkodása esetén a tagállamok bejelentési kötelezettséget követelhetnek meg. Tartózkodási (letelepedési) engedély ekkor sem kell, a bejelentésről az illetékes hatóságok igazolást állítanak ki. Három hónapot meghaladó tartózkodásra azonban csak az jogosult, aki elegendő forrással rendelkezik ahhoz, hogy tartózkodása ne jelentsen indokolatlan terhet az adott ország szociális ellátórendszerére, és külön jogszabályban meghatározottak szerint biztosítási jogviszony keretében jogosult az egészségbiztosítási szolgáltatások igénybevételére, vagy azok fedezetéről maga gondoskodik. A három hónapot meghaladó tartózkodást regisztráltatni kell az illetékes tagállami hatóságnál, amely szerv igazolást állít ki.

A német jogszabályok szerint a németországi letelepedéshez (három hónapot meghaladó tartózkodáshoz) be kell jelentkezni a lakóhely szerint illetékes közigazgatási/lakcímbejelentő hivatalban (Bürgerbüro/Meldestelle/Bürgeramt). A bejelntkezést azonban nem három hónap elteltével kell megtenni, ha már előre látható, hogy tovább kívánunk maradni, akkor 1 héten belül kötelező bejelentkezni lakcímre.

 

Tartózkodási Igazolás Igénylés – Freizügigketsbescheinigug

Ezt az okmányt a lakcímbejelentéssel egyidejűleg vagy később kell igényelni a fenti hivatalban, hivatalosan 3 hónapon belül kell kiváltani. A dokumentum jelentősége a szabad munkavállalás bevezetése óta csökkent, jelenleg a magyar jogosítvány átiratáshoz és a családi pótlék folyósításhoz kérik, de egyes munkáltatók is kérik még mindig. Hitelfelvételhez is kérhetik a német bankok.

Személyi vagy útlevél, 6 hónapnál nem régebbi biometrikus igazolványkép és a német betegbiztosítás igazolása kell az igényléshez.

 

Lakáskeresés, Lakásbérlés

Németországban teljesen elfogadott a hosszútávú lakásbérlés, sokan egy életen át bérelt lakásban laknak, nem feltétlenül törekszenek saját ingatlan vásárlásra. Ennek a fő oka, hogy Németországban a bérlők jogai erősek, amennyiben valaki rendesen fizet stb., nem mondhatják fel a bérleti szerződést, csak nagyon indokolt esetben, pl. saját használat bejelentése (tehát ha az ingatlan tulajdonosa bizonyítani tudja hogy hamarosan neki vagy pl. egy családtagjának szüksége lesz az ingatlanra, de ez ritka).

 

A legnépszerűbb lakáskereső internetes oldalak:

 

 

Kaució

A bérleti szerződés aláírásával egyidejűleg fizetendő a kaució összege, ami általában 2-3 havi nettó bérleti díj. A tulajdonos kérheti a kauciót készpénzben vagy átutalással is.