Lakásbérlés Máltán

  • Home
  • Lakásbérlés Máltán

Lakásbérlés Máltán

A máltai lakáspiacról általánosságban azt érdemes tudni, hogy jobban megéri bérelni, mint vásárolni. Ennek oka az, hogy Málta gyakorlatilag beépült, Gozon meg nagyon be van határolva a beépíthető területek nagysága. Egy-két jelentéktelen visszaesést leszámítva a máltai ingatlapiac roppant gyorsan drágul, mármint a vétel. 2014-ben a lakások ára átlagosan 7,17 százalékkal, a házak (townhouse,house of character és a villák) ára viszont 16,17 százalékkal emelkedett, ami szédületes. De mit és hol érdemes bérelni? Máltán a magyarok legtöbbször a. szobát bérelnek vagy b. lakást vagy c. házat. Máltán a lakásbérleti árak azért a megszokott nyugat-európai vagy az angol árakhoz képest kifejezetten olcsók. Könnyen megoldható, hogy a lakásbérlet+rezsiköltségek ne érjék el egy család bevételeinek 30 százalékát. Gozo szigete sokkal olcsóbb, mint Málta, mondjuk olyan jó 25 százalékkal, de munka szinte egyáltalán nincs, illetve nem annyi mint Máltán.

Egyébként érdemes jó ügynökhöz fordulni, vannak magyar ingatlanügynökök is. Természetesen lehet Máltán mindenféle lakóingatlant bérelni. Legnagyobb irodák a RE/MAX  és a FRANK SALT. Mindenképpen szükség van szerződésre lakásbérléskor, nem csak azért, hogy ne érjen később kellemetlen meglepetés, de azért is, mert a máltai személyi igénylésekor, azaz letelepedéskor feltétlenülkelleni fog majd.

Tipp: a szerződéskötéskor kérjünk azonnal egy fénymásolatot a tulaj vagy aláíró személyiéről, mert kelleni fog a bevándorláson. Ha adózási szempontból jelentjük be magunkat Máltán, akkor nagyon oda kell arra figyelni, hogy a tulaj fizesse be az idegenforgalmi ingatlanadót. Ez körülbelül egyhavi bérleti díjnak megfelelő összeg. Korábban a külföldiek magasabb árat fizettek a közüzemi szolgáltatásokért tehát vízért és áramért, sőt a buszért is, de ez szerencsére már nem így működik.

 

Kiköltözés Máltára

A csomagküldés drága. Konténerszállítás kitűnő választás teljes háztartás áttelepítésekor, de azért az is drága megoldás lehet. Kis szerencsével 2-3000 euróból megoldható. Legtöbben olyan megoldásokat alkalmaznak, mint a WizzAir 32 kilós csomagjai és a kocsival lejövetel. Utóbbi kissé problémás megoldás, mert hogy utána mi lesz a kocsival, az kérdéses. Szoktak nevetséges áron angol rendszámos autókat venni és azokkal jönni. Így a kormány ugyan a megfelelő oldalon van, de az átírási költség óriási és legkésőbb 3 hónap ottlakás után büntetik is a külföldi rendszámot.