Könyvelés Németországban

  • Home
  • Könyvelés Németországban

Könyvelés Németországban

Egy német cégnek, vállalkozásnak rendelkeznie kell szakképzett, mérlegképes könyvelővel, hogy működése minden esetben feltétlenül megfeleljen az előírt szabályoknak. A könyvelő feladatai közé tartozik a bérszámfejtés abban az esetben, ha alkalmazottakkal rendelkezik a vállalkozás, a havi bevallások benyújtása, a negyedéves ÁFA-bevallások beadása.

Az Áfa-bevallás kezdetben három havonta történik, ám ha meghaladja a cég a 100 ezer euró forgalmat, akkor havi áfa bevallási kötelezettsége lesz.  Abban az esetben viszont ha a cég csakis külföldi cégekkel folytat kereskedést, akkor nem fog ÁFA keletkezni, így a könyvelőnek csak a nullás bevallást kell leadnia. A könyvelőnek az Eu-s kereskedelem esetében minden hónap 25-ig jelentenie kell a más Eu-s országokból származó bevételt, számlákat.

Az adózási év 12 hónap, esetleg rövidebb. Az adózási időszak nem haladhatja meg a 12 hónapot.

 

A korlátolt felelősségű társaságok, az egyéni társaságok (OHG, KG) és a korlátolt felelősségű társaságoknak (gmbH és AG) a következő könyvelési dokumentumokat kell elkészíteniük:

 

– az 1985-ös német törvényhez igazított, 1978. évi negyedik európai irányelvben meghatározott mérleg

– eredménykimutatás

 

A korlátolt felelősségű társaságoknak (gmbH és AG) továbbá a következő dokumentumokat kell elkészíteniük:

– a beszámolók (függelék)

– éves jelentés (vezetői jelentés)

 

Az adófizetők kötelesek a könyvelésüket Németországban tartani, bár az elektronikus könyvelés vezethető külföldről, ha előzetes jóváhagyást szereztek az adóhatóságtól.

A vállalatok jelentési kötelezettségei jogi formájuktól függnek: kis-, közép- vagy nagyvállalat (mérlegük, nettó árbevételük és alkalmazottjuk szerint).

A korlátolt felelősségű társaságok (gmbh és aG) – a kisvállalkozások és vállalatcsoportok kivételével – éves beszámolót kell közzétenniük, és külső ellenőrnek meg kell vizsgálniuk.

Korlátlan felelősségű társaságok (kivéve a KGaA-t) nem kötelesek számláikat közzétenni, vagy auditálni.

 

Könyvvizsgálat:

Az éves beszámolók készítése a pénzügyi év végét követő három hónapon belül kötelező a  közép- és nagyvállalatok számára, hat hónapon belül a kisvállalkozások esetében.

 

Nagyobb külső könyvvizsgálók:

 

A Vállalkozás Szabadsága – Grundsatz der Gewerbefreiheit

Németországban alapvetően érvényesül a vállalkozás szabadsága. Ebből fakadóan a legtöbb önálló vállalkozási tevékenység gyakorlásához nincs szükség külön engedélyre, elegendő a

tevékenység gyakorlásának bejelentése a székhely szerint illetékes iparűzési hivatalnál (Gewerbeamt). Kivételt képeznek azon üzleti tevékenységek, amelyek a fogyasztóvédelmet, a közjót, ill. a közrendet érintik, mint például a vendéglátói tevékenység vagy a pénzügyi szolgáltatások.

 

Szakipari Tevékenység  – Ausübung eines Handwerks

Szakipari tevékenység felvétele előtt ajánlatos megérdeklődni, létezik-e Németországban a tevékenységnek szakmai kamarai szabályozása. Ha igen, akkor a tevékenység gyakorlását

egy német telephellyel vagy német léanyvállalattal rendelkező magyar vállalat csak akkor kezdheti meg, ha a vállalkozó bejegyzésre kerül a kamarai szakipari jegyzékbe (Handwerksrolle) A szakipari jegyzékbe történő bejegyzés feltétele rendszerint a német mestervizsga.