Ír Egészségbiztosítás

  • Home
  • Ír Egészségbiztosítás

Ír Egészségbiztosítás

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS ÍRORSZÁGBAN:

Írországban a legtöbb munkaadó és munkavállaló (16 és 66 éves kor között) társadalombiztosítást (PRSI), Social Insurance Fund (Társadalombiztosítási alap) járulékot fizet. Ez alapján jogosulttá válhat olyan kiegészítő társadalombiztosítási kifizetésekre, mint például álláskeresési járadék, táppénz és állami nyugdíj (kiegészítő). A fizetett járulék mértéke kereset- és foglalkozás függő, ezért keresetfüggő társadalombiztosításnak nevezik (PRSI, Pay Related Social Insurance). A társadalombiztosítási járulékok különböző kategóriákra vannak osztva, amelyeket osztályokként vagy a járulék mértékeként ismernek. A fizetett járulék osztálya vagy mértéke a végzett munka természetétől függ.

 

EGÉSZSÉGÜGY:        

Írországi tartózkodása során, (amennyiben Ön EU/EGK vagy svájci állampolgár) a HSE (Health Service Executive) és néhány önkéntes kórház közellátásban résztvevő részlegén egészségügyi probléma esetén ingyenes ellátásban részesítik.

Nagyban megkönnyíti a gyors és egyszerű orvosi ellátáshoz jutását, ha rendelkezik európai egészségbiztosítási kártyával (EHIC). Ez a kártya bizonyítja, hogy egy másik EU/EGK ország vagy Svájc egészségbiztosítási rendszerének tagja.

A járóbeteg ellátások a közkórházakban szintén ingyenesek, de ha nem beutalóval érkezik, előfordulhat, hogy egy egyszeri díjat kell fizetnie. Magánkórházban vagy közkórház magánosztályán az ellátásért és kezelésért is fizetnie kell. Ha van magán egészségbiztosítása, az a költségek egy részét vagy akár egészét fedezheti.

A legtöbb kórházban van baleseti és sürgősségi vagy traumatológiai osztály, ahova a páciensek orvosi beutaló nélkül is fordulhatnak. Ha orvosi beutaló nélkül megy, előfordulhat, hogy fizetnie kell. Viszont ha ugyanazzal a betegséggel vagy balesettel kapcsolatban újra vissza kell mennie, a díjat nem kell ismét megfizetnie.

A HSE (Health Service Executive) által kiállított egészségügyi kártya Írországban feljogosítja a kártya birtokosát arra, hogy bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat ingyenesen igénybe vehessen. Ha a jövedelme egy adott összeghatár alatt van, jogosult lehet ingyenes egészségügyi ellátásra (egészségügyi kártyára). Erről a helyi Health Service Executive irodában tájékozódhat. Ha kap ilyen kártyát, a kártya általában kiterjed az eltartott élet- vagy házastársára és eltartott gyermekeire is.

 

Írországban több magán egészségbiztosító is létezik. Magán egészségbiztosító társaságok:

https://www.vhi.ie/home

https://www.layahealthcare.ie/

http://www.aviva.ie/health/

 

OKTATÁS:

Az alap- és középfokú oktatás Írországban ingyenes. A felsőoktatásban az egyetemi szektor, a technológiai szektor és a tanárképző főiskolák általában állami finanszírozásúak. Ezen kívül számos független főiskola is van. A felsőfokú képzésre való felvételben nagy a verseny, és a helyek a Leaving Certificate, a középfokú iskolai végzettséget igazoló vizsga (nagyjából a magyar érettséginek felel meg) eredményét veszik figyelembe.

A tankötelezettség 6 éves kortól 16 éves korig tart. Írországban az oktatási rendszer felelőse a Department of Education and Skills.