Ciprusi Oktatási Rendszer

  • Home
  • Ciprusi Oktatási Rendszer

Ciprusi Oktatási Rendszer

2010-2011-ben Ciprus az Európai Unión belül – Dánia és Svédország mellett – az oktatásra legtöbbet költő államok egyike: a GDP 7%-át fordítják e területre.

Az iskolakötelezettség 15 éves korig tart. Az általános iskola hat évből áll, a szintén hatéves középiskola oktatás egy hároméves integrált és egy hároméves szakirányú képzésre tagolódik. Az országban három állami és három magánegyetem működik, a középiskolából a diákok közel fele továbbtanul.

 

Iskola előtti oktatás
Az iskola előtti oktatást a görög nyelvű állami óvodák, illetve a görög és idegen nyelvű magánóvodák végzik. Óvodába a 3 évesnél idősebb gyermekek járhatnak. Az óvodalátogatás egy évig, 4 év 8 hónap és 5 év 8 hónap között, minden gyermeknek kötelező.

A magánóvodákban a havi díj 1500 és 3500 euró között mozog.

 

Alapfokú oktatás

Alapfokú oktatásként az ingyenes állami iskolákban 5 év 8 hónapos kortól 11 év 8 hónapos korig tanulhatnak a gyermekek. A felvételnél az életkor jelenti az egyetlen kritériumot, illetve az igazolás az előkészítő oktatásban való részvételről. Ezen kívül igénybe vehetők idegen nyelvű magániskolák is.

 

Alsó középfokú oktatás

Ezen az oktatási szinten az alsó korhatár 11 év 8 hónap, a felső pedig 15 év. Az ingyenes állami iskolákon kívül itt is válaszhatóak az idegen nyelvű magániskolák.

Összefoglalva létezik tehát 188 magán óvoda, 26 alapfokú oktatást biztosító magánintézmény, és 31 magán középiskola (görög, angol, orosz, és francia nyelvű). A tandíj 4500 és 6500 euró között változhat.

 

Középfokú oktatás

A középfokú oktatás állami intézményekben továbbra is ingyenes a 15-18 éves diákok számára. Ezen a szinten már lehet különböző műszaki végzettségeket szerezni.

Felsőoktatás

Cipruson három állami egyetem található: a Ciprusi Egyetem, a Műszaki Egyetem, és a Szabadegyetem. Ezeken kívül három magánegyetem is működik: a Nicosia-i Egyetem, a Ciprusi Európai Egyetem, és a Frederick Egyetem. Továbbá nagy számban találhatóak a szigeten különféle főiskolák is. További információ Ciprus oktatási rendszeréről a ciprusi Oktatási Minisztérium (MOEC) honlapján található.