Bankszámlanyitás Bulgáriában

  • Home
  • Bankszámlanyitás Bulgáriában

Bankszámlanyitás Bulgáriában

A bolgár bankrendszer meglehetősen liberális, így a bankszámlanyitás nem ütközik különösebb akadályokba. Bolgár bankszámlájánk megkönnyíti az olyan tranzakciókat, mint például a munkabérek fogadása, banki átutalás, számlák kiegyenlítése, stb. Továbbá nem kell helyi lakosnak lennie ahhoz, hogy rendelkezhessen bankszámlával Bulgáriában, külföldiek számára is nyitott ez a lehetőség.

Három banktípus létezik Bulgáriában:

  • Kereskedelmi bankok
  • Postai bankok
  • Nemzetközi bankok

A kamatlábakat és egyéb szabályrendszereket általában a Bolgár Nemzeti Bank határozza meg. A különböző típusú bankok a legtöbb nagy bolgár városban jelen vannak. Összesen mintegy harminc kereskedelmi bank van az országban, beleértve a külföldi bankokat is. A Posta Banknak 30 regionális fiókja, valamint 2300 postafiókja van.

A nemzetközi bankok sokkal népszerűbbek a rendszeres utazók köreiben, akik külföldi devizában végzik tranzakcióikat. A bankok hétfőtől péntekig 9 és 16 óra között vannak nyitva.

Egy bankszámla megnyitásához Bulgáriában, függetlenül attól, hogy Ön helyi lakos vagy sem, egyszerűen be kell mutatnia személyazonosító okmányait, az útlevelét, valamint a lakcím igazolását. Az eljárások ingyenesek, egyes bankok azonban minimális betétet kérhetnek a bankszámla megnyitásához. Az összeg általában bankonként változik. A letétet bolgár levában vagy euróban lehet elhelyezni.

A legtöbb bank választást kínál Önnek a leva és az euro bankszámla között. Igényeinek megfelelően választhatja akár mindkettőt is. Egyes bankok internetes banki szolgáltatásokat is nyújtanak, ez a rendszer azonban még mindig fejlődésben van, ezért még nem érhető el mindenhol.

A bankszámlához természetesen igényelhet bankkártyát (betéti kártyát) is. Általában a betéti kártyát a bankból futár szállítja közvetlenül az ügyfélnek.

 

Céges Bankszámlanyitás

A céges bankszámla is gyorsan és egyszerűen megnyitható, mivel a bulgáriai bankok többsége nem végez előzetes engedélyezési eljárást a bolgár jogalanyok számára.

A bankszámlák megnyitásához Bulgária bankjai külföldiek által alapított cégektől számos dokumentumot kérhetnek, amelyek az adott vállalattól, üzleti körtől és az alapító országának jogszabályaitól függően változnak, de az alapok a következők:

  • a társaság alapszabálya;
  • Igazolás az adók és járulékok befizetéséről (Certificate of Good Standing) – hivatalos dokumentum, amely bemutatja a társaság jelenlegi jogi helyzetét, valamint a jelenlegi igazgatóit, regisztrált címét, részvényeseit stb.;
  • A részvényesek és a társaság igazgatók érvényes útlevele vagy nemzeti személyi igazolványa aláírt példánya.

 

Minden dokumentumot be kell adni és le kell fordítani bolgárra, amikor a bankszámlát megnyitják.

A bulgáriai bankok teljes mértékben angol nyelven nyújtanak online banki szolgáltatásokat, és 24 órás online támogatási központtal rendelkeznek. Minden számlához társul online bankolási leheteőség. A felhasználónevet és a jelszót a bank csak az arra feljogosított személynek adja át.

A bank a számlájához bankkártyát is biztosít. Általában egy hétre van szükség ahhoz, hogy az új számlatulajdonos bankkártyát kapjon, amelyet az Ön által kiválasztott címre szállítanak, vagy személyesen átvehető a bankban.

Minden banknak minimális betéti összegre van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa a számlát, amely a banktól függően változik, de általában 50-200 EUR között van.

 

Bulgarian National Bank www.bnb.bg

Postal Bank www.postbank.bg