Az Élet Gibraltáron

 • Home
 • Az Élet Gibraltáron

Az Élet Gibraltáron

Gibraltár egy brit tengerentúli terület, városállam, amely közel fekszik az Ibériai-félsziget legdélibb pontjához, és enek partjánál van a Gibraltári-szoros. Északon Spanyolországgal határos. A terület régóta fontos terepet tölt be a Brit Fegyveres Erőknek és a Brit Királyi Haditengerészetnek.

A terület neve ennek arab megnevezéséből, a Dzsabal Tárikból (جبل طارق – Ţāriq hegye) származik. Ez a földrajzi alakzatra és a Berber Omajjád tábornokra, Tárik ibn Zijádra utal, aki 711-ben itt partra szállva megkezdte Hispania meghódítását.

Gibraltár szuverenitása a brit–spanyol diplomáciai kapcsolatok egyik legfontosabb kérdése. Jelentőségét nagyrészt fekvésének köszönheti, a Földközi-tenger„kijáratának” ellenőrzése esetenként stratégiai fontosságot kaphat.

Gibraltár voltaképpen egy 425 m magas, 1250 m széles mészkőszirt, a Gibraltár-szikla, talán Héraklész oszlopainak egyike. Az ókori elképzelést valószínűleg az európai Gibraltár és az Észak-Afrikai Ceuta égnek meredő sziklafalai inspirálták. Észak és kelet felé meredek sziklák határolják. A szárazfölddel keskeny földnyelv köti össze, amely helyenként még az 1 km szélességet sem éri el. A nyugati oldal laposabb, itt helyezkedik el az angolok hadi és kereskedelmi kikötője. A kis méretekre jellemző, hogy a közúti forgalomnak szintbeli kereszteződése (!) van a repülőtérrel – gépkocsikkal a repülőgépek számára elsőbbséget kell adni.

Gibraltár teljes egészében az európai kontinens területén van, Spanyolországtól körülvéve, az afrikai földrésztől a Gibraltári-szoros választja el. A szoros túlpartján, Gibraltárral szemben szintén egy idegen ellenőrzés alatt álló terület van, Marokkóba ékelődve, a Spanyolország autonóm tartományát képező és 14 km távolságra fekvő Ceuta.

1973-tól az Egyesült Királyság révén az Európai Unió része.

Gibraltár érdekeit Nagy Britannia képviseli az EU-ban. A BREXIT folyamat végéig az EU-s szabályok érvényesek a beutazáskor. A határátkelés történhet a hazautazás napjáig érvényes magyar útlevél vagy a hazautazás napjáig érvényes személyi igazolvány használatával is. A rendőrség által végzett alapos ellenőrzés okozhat torlódásokat a határon. Bűnözési ráta minimális.

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges.

A gibraltári árakat a következő link mögött lehet megnézni: https://www.expatistan.com/cost-of-living/gibraltar

Legközelebbi magyar külképviselet: consulado-adm@hungria-andalucia.com (tiszteletbeli konzul)

Megközelítés

La Líneától kb. tízperces sétára van. Megközelíthető légi és szárazföldi úton. Légi úton Angliából és Marokkóból, szárazföldi úton Spanyolországból. Autóval a legkönnyebb, de mivel elképesztően zsúfolt nyáron, érdemes a kocsit kint leparkolni és gyalogolni. A másik járható út a távolsági busz Malagából vagy Cádizból.

 

 • Az internet (mind az üzleti, mind a magán) kicsit drága (29 és 40 £ között a 60 Mbps) és ennek ellenére lassú
 • A lakásbérleti díj (mind az üzleti, mind a privát) nagyon magas (25 GBP / m² )
 • 300 nap napsütés évente, és még a nyár sem túl forró, mert vízzel van körülvéve és elég szeles
 • A Gib repülőtérnek van járata Londonba – de eljutni Németországba már komplikáltabb, 1,5 órát kell vezetni Malagáig, és onnan repülni tovább
 • Gibraltáron jellemzően mindenki tud angolul és spanyolul is
 • A magyarokról szerencsére az a vélemény, hogy jó és tiszta munkaerők, ill. magasan képzettek
 • Az üzletekben megkérdezik, hogy gibraltári fonttal, brit fonttal vagy euróval akar-e fizetni.
 • Gibraltár alapterülete: 1 x 5 km
 • Gibraltáron jobb oldali közlekedési rendszer van, bal oldali kormányokkal. Habár brit felségterület, nem akarják a közeli Spanyolország rendjét felborítani, mert az itteni emberek folyamatosan ingáznak a két ország között, és erre a kis területre nem alkalmazzák a hagyományos brit modellt
 • Az ivóvíz nem teljesen megbízható itt, akárcsak a mediterrán országokban általában
 • Gibraltáron egyetem nincs, két középiskola van: egy fiú- és egy lányiskola.

 

Albérleti Árak Gibraltáron:

 • Apartman (1 hálószoba)  városközpontban               800 – 1.600 £
 • Apartman (1 hálószoba)  városközponton kívül       500 – 1,200 £
 • Apartman (3 hálószoba)  városközpontban               1,500 – 3,000 £
 • Apartman (3 hálószoba)  városközponton kívül       2,000 £