Az Élet Cipruson

  • Home
  • Az Élet Cipruson

Az Élet Cipruson

Szicília és Szardínia után Ciprus a legnagyobb területű földközi-tengeri sziget, a maga 9251 négyzetkilométerével. Ez nagyjából Magyarország egytizede. A földközi-tengeri szigetek közül Ciprus a legkeletebbi és a legdélebbi fekvésű, és csaknem a három kontinens metszéspontjára esik. A térképre tekintve Ciprust inkább az ázsiai kontinenshez tartozónak gondolhatnánk, de a szigetország teljes mértékben Európa része. A sziget közel egyharmada török közigazgatás alatt áll, ciprusi hivatalos álláspont szerint megszállás alá tartozik.

 

IDŐJÁRÁS ÉS ÉGHAJLAT

A szigetország szubtropikus klímája száraz, forró nyarat, ellenben enyhe, csapadékos telet jelent. Júliusban és augusztusban egyáltalán nincs eső, viszont a 40 fokot megközelítő hőség uralkodhat. Télen átlagosan nincs napközben 15 foknál hidegebb, és éjszaka sem süllyed 5 fok alá a hőmérő higanyszála Cipruson.

Sokakat meglep, hogy Ciprus mennyire fejlett, magas életszínvonalú ország. A családok sok nemzedék óta képesek felhalmozni javakat, amelyeknek köszönhetően a családokban a fiatalok a tanulmányaikat követően egész jó egzisztenciával képesek rajtot venni. Sokszobás házakban, lakásokban laknak, kényelmes körülmények között. Ott nem számít jómódúnak az, akinek a kertjében úszómedence van.

Cipruson szegénység, nyomor nincs, vagy egészen kivételes. A városokban nem is látni kéregetőket. A görög Ciprus társadalmában döntő hányadot jelent a masszív középosztály, amelynek itt része a munkásság is. Nagyon erősek a szakszervezetek, amelyek eredményes küzdelmet folytat azért, hogy a munkások ne süllyedjenek a középosztály alá.

 

ETIKETT KÜLFÖLDIEKNEK

  1. Ha helyivel kezet rázunk, akkor mosolyogjunk és nézzünk egyenesen a szemébe. Cipruson az emberi kapcsolatok meglehetősen informálisak, a helyiek nagyon közvetlenek, könnyen, gyorsan barátkoznak. Kellemetlen, ha mi erre ridegen, távolságtartóan reagálunk. Alkalmazkodjunk barátságosságukhoz.
  2. Ne szólítsunk ciprusit a keresztnevén mindaddig, amíg erre nem bátorít bennünket. Ha többen vannak a helyiek, akkor búcsúzáskor egyenként mindenkitől köszönjünk el, ne csak úgy “általában”.
  3. A templomok és kolostorok meglátogatásakor legyünk illő öltözékben: férfiak hosszú nadrágban és ingben, nők hosszú szoknyában vagy nadrágban, a karokat takaró felsőruhában.
  4. Ha úgy hozza a sors, hogy egy helyi lakos kávéval vagy valami más innivalóval megkínál, akkor még véletlenül se utasítsuk vissza a szívből jövő gesztust.

 

 

MAGYAROK CIPRUSON https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus

Még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre

Elérhető képviselet(ek): Cipruson nincs magyar nagykövetség, a konzuli ügyeket az athéni dipolmáciai képviselet látja el | Nicosiában tiszteletbeli konzulátussal rendelkezünk

Cipruson ideiglenesen (nyaralás), hosszabb időtartamra (munkavállalás), vagy állandó jelleggel tartózkodó magyar állampolgárainkat kérjük, hogy konzuli intézkedést igénylő esetek, problémák felmerülése esetén bizalommal forduljanak Magyarország nicosiai tiszteletbeli konzuljához (Ciprus, 11 Lemesos Avenue, 2112 Nicosia, tel: +357 22 588 00, + 357 22588 128 – kizárólag angol nyelven!), vagy az athéni magyar Konzuli Hivatalhoz. (Görögország, Athén,  Vasilios Konstantinou  38, Pangrati (kerület) 11635) 

Egyszeri hazatérési útiokmányt a nicosiai szlovák Nagykövetség tud kiállítani

Cím:
4, Kalamatas Street
2002 Strovolos, Nicosia Cyprus
Tel.: + 357 22 879681
Fax: + 357 22 311715
E-mail: emb.nicosia@mzv.sk
A szlovák Konzuli Hivatal ügyfélfogadási ideje: hétfőtől péntekig: 10:00 – 12:00 óra között

 

Biztonság:

A turizmus szempontjából Ciprus biztonságos. Az erőszakos bűncselekmények száma alacsony, ezek inkább belső üzleti vagy más jellegű viták következményei. A külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. Nincs tudomásunk arról, hogy az észak-ciprusi területen ettől eltérő lenne a helyzet.

 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

 

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Kérjük, tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló megállapodás.

 

Észak-Ciprus

Ciprus 1974-es kettéválása után létrejött tűzszüneti vonaltól északra (a sziget kb. 37%-ára) a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. 1983-ban északon a török ciprióták kikiáltották az ún. “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatása az észak-ciprusi területen igen korlátozott. Mindezzel együtt a jelenlegi helyzetben az észak-ciprusi területre történő utazás biztonságos.

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért felhívjuk a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges.

Kiskorúak beutazása:

Kiskorú gyermek szülői felügyelet nélküli utazása esetén mindkét szülő írásos beleegyezése szükséges. Az angol vagy görög nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozatnak részletesen tartalmaznia kell a szülők, a kiskorú gyermek, valamint a gyermek kísérésére felhatalmazott személy adatait. A nyilatkozaton a szülők közjegyző által hitelesített aláírásának is szerepelnie kell.

12-16 éves kor között a gyermek a légitársaság utaskísérőjének felügyeletével egyedül is utazhat, ehhez a légitársaság erre a célra rendszeresített nyomtatványának kitöltése szükséges, melyet mindkét szülőnek alá kell írnia. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a ciprusi repülőtereken az országból való kilépés alkalmával a határőrség munkatársai fokozottan ellenőrizhetik azon utasokat, akik kiskorú gyermekkel, az egyik vagy mindkét szülő jelenléte nélkül utaznak.

A görög Aegean légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor. http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf

 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén:  www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_budapest.nsf/index_en/index_en?opendocument#

 

Házi Kedvencek beutazása:

Tájékozódjon a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy a www.pettravel.com/immigration/cyprus.cfm honlapon. Továbbá javasoljuk, hogy érdeklődjön állatorvosánál!

 

Vám:

www.mof.gov.cy/mof/customs/customs.nsf/index_en/index_en?OpenDocument

Ciprus nem tagja a schengeni térségnek.

 

Közlekedés:

Utazás, közlekedés biztonsága: a közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza (gyorshajtás, irányjelzés elmaradása, elsőbbségadás, parkolás, stb.). Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásokra, mert sok a sebességellenőrző radar (ha nem is mindig működik az összes).

A Ciprusi Köztársaságban az infrastruktúra fejlett, a Nicosia – Larnaca, Nicosia – Limassol – Pafos, valamint Nicosia – Agia Napa útvonalakon jó minőségű autópálya van. A ciprusi autópályákon nincs díjfizetési kötelezettség. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A tömegközlekedési rendszer még meglehetősen fejletlen, bár sokat javult az elmúlt években, és további fejlesztéseket terveznek. A városok között busszal, illetve a három nagyváros (Nicosia, Larnaca, Limaszol) között iránytaxival is lehet közlekedni, a repülőtereket Nicosiával és Limaszollal reptéri iránytaxi köti össze, metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs.

A fővárosban a buszhálózat még fejletlen: a járatok ritkák, az átszállási lehetőségek korlátozottak, a jegyek ára viszonylag alacsony. Az üdülőövezetekben a buszközlekedés megfelelő alternatívája lehet a gépkocsi bérlésnek vagy a taxinak. Aki busszal kíván közlekedni, annak érdemes felkeresnie a  http://www.cyprusbybus.com/ honlapot, ahol a járatokról, menetrendekről kaphat információt.

Az alapvető közlekedési eszköz a gépkocsi. A közlekedés – a brit hagyományokat követve – baloldali. A motorral való közlekedés meglehetősen veszélyes és kerékpáros közlekedés esetén is nagy odafigyelés javasolt.

Az országot elhagyni repülővel lehet, rendszeres kompjárat nem üzemel.

 

Pénz:

Cipruson a fizetési eszköz az euró. A bankok hétköznap 08.00-tól 13.30-ig tartanak nyitva. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek. Az észak-ciprusi területen a hivatalos fizetőeszköz a török líra (TRY). A hivatalos pénzváltóknál ott is biztonságos a váltás.

A Ciprusi Köztársaság területén a bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük.

 

Közigazgatás:

Állami és önkormányzati hatóságok viszonya magyar állampolgárokhoz alapvetően segítőkész, az ügyintézés viszont lassú.

 

Földrengés:

Ciprus ugyan földrengés veszélyes övezetben található, a rengések azonban kis intenzitásúak, néhány százévente fordul elő egy-egy nagyobb rengés. Más természeti katasztrófák nem jellemzőek.

 

Fontos telefonszámok:

Általános segélykérő telefonszám: 112
Belföldi tudakozó: 118-92
Előhívószámok: Ciprusi Köztársaság +357
Nicosia – 22
Famagusta – 23
Larnaca – 24
Limassol – 25
Pafos – 26
Mobil előhívó – 99 vagy 97 vagy 96

 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Egy átlagos látogató védőoltások nélkül utazhat a szigetre (az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs). Trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott.

Ciprusra érkezés előtt ajánlatos átfogó biztosítást kötni, de legalább az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani.

 

További Hasznos Info:

A benzinkutak nappal kiszolgálással működnek (borravaló nem szokásos) éjszaka pedig automataként. Egyszerűen csak be kell helyezni a megfelelő nyílásba a bankjegyet, megnyomni a «receipt» gombot, (így ha véletlenül nem ad benzint a gép, akkor a blokkal másnap igazolni tudjuk, hogy beraktuk a pénzt) majd beütni a töltőoszlop számát.

A legtöbb üzlet reggel 9-kor nyit, majd 13 órakor bezár délutáni sziesztára és 16 órakor nyit ki újra, kb. este fél 8-ig. A szerda és a szombat félnapos munkanap, délután már nem nyitnak ki újra az üzletek. Vasárnap minden bolt zárva tart, de a szállodák környékén mindig találunk hosszú nyitvatartási idővel rendelkező szupermarketeket.

A borravaló nem annyira elterjedt, mint Magyarországon. Éttermekben, sörözőkben csak fölkerekítjük az árat, tehát pl. az 13,60 €-s számlát 15 €-ra. A pincér mindig visszahozza az összes visszajáró pénzt és ebből hagyunk az asztalon távozáskor valamicskét.

A közbiztonság a magyar viszonyokhoz képest igen jó, de azért nem árt vigyázni! Séták alkalmával a hölgyeknek ajánlatos táskájukat zárral befelé fordítani és a táskát szorosan markolni. A szállodákban érdemes széfet bérelni, abban tartani a készpénzt és az értékeket. A tengerpartra levinni ezeket nem ajánlatos.

A hivatalos nyelvek a török és a görög, de mindenki beszél angolul és minden angol nyelven kiadott okmányt elfogadnak. A helyi szervek által kiállított okiratok is 3 nyelvűek.

Beutazáskor megfelel a műanyaglapos személyi igazolvány, amivel az északi részre is át lehet látogatni.

A sziget szárazföldi-vízi úton csak rendkívül körülményesen közelíthető meg, ezért mindenképp a repülés ajánlott.

Cipruson nincs vasúti közlekedés, mióta 1952-ben az utolsó vonalat is felszámolták.

A magyarországi időszámításhoz képest Cipruson egy órával előrébb járnak. Tehát ha Magyarországon 12:00 óra van, akkor Cipruson 13:00.

2008 januárja óta a hivatalos fizetőeszköz az euró.

A csapvízzel fogat mosni, főzni lehet, de szomjoltásra érdemesebb palackozott vizet vásárolni.

A dugaszolóaljzatokon 3 nyílás van, ezért használatukhoz adapter szükséges, ami általában a szállodák recepcióján, illetve a környező szupermarketekben beszerezhető.