Az élet Bulgáriában

 • Home
 • Az élet Bulgáriában

Az élet Bulgáriában

Vízum:

Turista célú beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges.

Az EU-tagállamok polgárainak 90 napot meghaladó bulgáriai tartózkodás esetén a tartózkodási helyük szerinti illetékes rendőrkapitányságon regisztráltatniuk kell magukat, ahol huzamos (max. 5 évig érvényes) tartózkodási kártyát állítanak ki számukra. 5 éven túli tartózkodás esetén állandó letelepedett státusz kérelmezhető.

Harmadik ország állampolgárai schengeni vízummal, illetve bármely schengeni tagország, így a Magyarország által kibocsátott tartózkodási engedéllyel szintén 90 napig tartózkodhatnak bolgár vízum nélkül az ország területén.

 

Kiskorúak beutazása Bulgáriába:

A szülők nélkül vagy csak egyik szülővel utazó, nem bolgár állampolgárságú kiskorú gyermek határátlépésekor a bolgár határőrök nem ellenőrzik a szülő(k) írásos beleegyező nyilatkozatát, de körültekintően ellenőrzik az utazási okmányok alapján az összetartozást. Előfordulhat az, hogy a határőrök igyekeznek tisztázni az utazás körülményeit, ami akár időveszteséggel járhat. Ezért ajánlott egy bolgár vagy angol nyelvű („két tanús” vagy közjegyző előtt tett) írásos szülői hozzájáruló nyilatkozatot készíteni, amely tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

 

Oktatás:

 • Általános iskola: Bulgáriában a kötelező általános iskolai oktatás a gyermekek 7 éves korában kezdődik és nyolc évig tart. Az általános iskolák többsége állami, de néhány magániskolai is működik az országban.
 • Középiskola: A középfokú oktatás 14 éves korban kezdődik el. A középfokú oktatási intézmények lehetnek gimnáziumok, szakközépiskolák, szakiskolák, sport vagy művészeti iskolák.
 • Felsőoktatás: Bulgáriában az egyetemek és az akadémiák vesznek részt a felsőoktatásban. A bachelor szintű diploma megszerzése legalább négy év és erre épül a master diploma, ami további 1–2 év. A doktori képzés ideje a master diploma után legalább 3 év, a bachelor diploma után legalább 4 év.

 

Ingatlan vásárlása Bulgáriában:

A bolgár törvények szerint Bulgáriában csak bolgár illetőségű cég vagy magánszemély vásárolhat telket, ezért ha egy külföldi telket szeretne vásárolni az országban, erre csak oly módon van lehetősége, ha céget alapít Bulgáriában.

Legjobb megoldás a magyar Kft-nek megfelelő bolgár OOD cégformát választani. A cégalapítás néhány hét alatt megtörténik, ezen kívül bankszámla nyitás szükséges, melyre 5000 leva összeget kell elhelyezni a regisztrálás időtartamáig, azaz utána ismét fel lehet venni a pénzt.

 

Ingatlanvásárlásnál a következő költségek merülnek fel a vételáron felül:

 1. Közjegyzői díj, melynek értéke az ingatlan piaci értékének, illetve a könyv szerinti értéknek (attól függően, hogy melyik a magasabb) kb.1 %-a, de max. 3500 leva (kb. 1750 EUR)
 2. Helyi adó, amely kb. 2%-a az ingatlan piaci értékének, és annak a helyi szervnek kell fizetni, ahova az ingatlan helyileg tartozik.
 3. Regisztrációs adó, az ingatlan könyv szerinti értékének kb. 0,1 %-a.
 4. Ügyvédi költség, kb. 1%-a a vételárnak
 5. ÁFA: a telek és bérleti díj forgalmazása mentes az ÁFA alól, minden egyéb ingatlan esetében 20%.is áfát kell fizetni.

 

Közlekedés:

 • Repülőterek: Bulgáriában négy nemzetközi repülőtér van, Szófiában, Plovdivban, Várnában és Burgaszban. A repterekről járatok indulnak minden nagyobb európai városba és számos helyi járat is működik.
 • Vasút: Bulgáriában a vasúti közlekedés a nagyobb városok között gyors és olcsó. Az állami vasúttársaság számos kedvezményt kínál az utazóknak.
 • Autóbusz: Bulgária jól fejlett távolsági buszjárat hálózattal rendelkezik, amely gyakorlatilag az egész országot lefedi. A buszközlekedés nemcsak a nagyvárosok, hanem a kisebb falvak között is jó.
 • Vízi közlekedés: Bulgária legnagyobb tengeri kikötőjéből, Várnából számos kompjárat indul, és élénk a dunai hajózás is. Az országba mind a Dunán, mind a Fekete-tenger felől több ponton be lehet lépni.

 

Gépjármű használata:

Az Európai Unió külső határain (Szerbia, Törökország, Macedónia) történő belépéskor/kilépéskor a bolgár határőrök az úti okmányok mellett a gépjármű forgalmi engedélyét és biztosítását is ellenőrzik.

Bulgáriában az állami utak (autópályák, autóutak, főutak) használata díjköteles, a mellékutak, illetve a városok, települések útjai díjmentesek. Az ország területére való belépéskor a határátkelőhelyeken, a tehergépjárművek részére a Vám- és Pénzügyőrség hivatalában, a személygépjárművek, autóbuszok esetében az értékesítő irodában kell befizetni a gépjármű  kategóriájának megfelelő úthasználati díjat, amelynek igazolására matricát adnak (“vinetni stiker”). Ezen kívül országszerte a benzinkutakon, és a postahivatalokban is lehetséges a matrica vásárlása, külföldön azonban nem kapható. A matricát a szélvédőre, jól látható helyre kell felragasztani.

 

Nyelvtudás:

A bulgáriai fiatalok egyre nagyobb arányban beszélnek angolul, míg az idősebbekkel általában orosz nyelven lehet kapcsolatot teremteni. Az 50 feletti korosztályból sokan jártak a rendszerváltást megelőzően Magyarországon, rendszerint kellemes élményekkel gazdagodva, így ne lepődjünk meg, ha egy-két magyar szóra, kifejezésre még emlékeznek. A magyar-bolgár barátság hagyományosan erős, a rokonszenv kölcsönös.

 

Készpénz behozatal, – Bankkártyás fizetés

Külföldi állampolgárok korlátozás nélkül vihetnek be levát, vagy más valutát Bulgáriába, de a személyenként 5 000 leva, vagy az annak megfelelő külföldi valuta feletti összegről írásban kell nyilatkozniuk. Kilépésnél 8 000 leva, vagy annak megfelelő valuta szabadon kivihető, 8 000 leva fölött írásban kell nyilatkozni, igazolva a pénz eredetét (pl. a belépésnél kitöltött nyilatkozattal).

Készpénzt bankjegykiadó automatáknál célszerű felvenni, ezek a tengerparti üdülőhelyeken is megtalálhatók. Ezen túlmenően ajánlatos kisebb, 5-50 címletű eurós bankjegyeket maguknál tartani. Ma már a legtöbb helyen (szállodákban, üzletekben, benzinkutaknál) lehet hitelkártyával is fizetni és egyre terjed a PayPass fizetési lehetőség is (25 leva értékhatár alatt nem kell megadni a PIN kódot).

 

Közegészség, Egészségügyi Helyzet:

Bulgária közegészségügyi helyzete a magyarországiéhoz hasonló, előzetes óvintézkedések tétele nem indokolt. A csapvíz szinte mindenütt iható. A dohányzási tilalmakat egyre nagyobb arányban tartják be.

Bulgáriában az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek kötelező az egészségbiztosítás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, az ezen kívül eső egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell. A tengerparti egészségügyi ellátás sajátossága, hogy számos magán egészségügyi intézmény „rátelepedett” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújt a külföldieknek. A díjat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és utasbiztosítással. Ezek az intézmények ugyanis gyakran nincsenek szerződéses kapcsolatban a bolgár egészségbiztosítóval, amely amúgy is keveset térít az ellátások költségéből. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

 

Fontos Telefonszámok:

 • Nemzetközi hívószám: +359
 • Segélyhívó szám: 112 (ingyenes)
 • Mentők: 150
 • Tűzoltók: 160
 • Rendőrség: 166