Áfa Írországban

  • Home
  • Áfa Írországban

Áfa Írországban

Ha Írországban egyéni vállalkozó lesz, vagy céget alapít, induláskor nem kell áfa körbe regisztrálnia, tehát termékeire, szolgáltatásaira nem muszáj rátennie az írországi áfát. A kisebb vállalkozások, cégek számára szeretnének ezzel kedvezni, hiszen így akár 21,5%-al (az írországi áfa mértékével) is olcsóbbak lehetnek versenytársaiknál. Van ennek némi hátránya is, amikor ugyanis áfa körbe regisztrált cégtől kell vásárolnia, ki kell fizetnie az áfát is, visszaigényelni viszont nem tudja.

Áfa körbe regisztrálhat önként is, amennyiben szükséges (pl. EU-s adószámot csak áfa körbe regisztrált vállalkozás kaphat), abban az esetben viszont kötelező, ha bevétele egymást követő 12 hónap alatt eléri a 37.500 €-t (szolgáltatások esetén), vagy a 75.000 €-t (termékkereskedelemre vonatkozólag). Ezt követően kötelező áfával terhelnie az árait.

 

A regisztráció után kéthavonta áfa bevallást kell beadnia, és visszaigényelheti az áfát.

A vállalkozói tevékenység megkezdésekor értesíteni kell a helyi adóhivatalt erről az alábbi formanyomtatványok közül a megfelelő kitöltésével.

  • STR formanyomtatvány: meghatározott előrelátható jövedelemszint alatti egyének és egyéni vállalkozók regisztrálására.
  • TR1 formanyomtatvány: meghatározott előrelátható jövedelemszint feletti egyének és egyéni vállalkozók, valamint üzleti társulások regisztrálására.
  • TR2 formanyomtatvány: cégek regisztrálására.

A fenti nyomtatványok szolgálnak a jövedelem, a társasági adó, valamint a munkáltató által fizetett ún. PAYE/PRSI és az általános forgalmi adó fizetés céljából történő regisztrációhoz. A regisztráció során a vállalkozó új adószámot kap, amennyiben korábban még nem rendelkezett ilyennel. Az adószámra a későbbiekben szükség lesz az adóbevallás elkészítéséhez és az adóhivatallal való kapcsolattartáshoz.

 

  • Általános forgalmi adó

Az általános forgalmi adó az egyének/üzleti partnerségek/cégek által fizetendő az értékesített termékek és szolgáltatások után.

Írországban négy kedvezményes áfa kulcsot: 0, 4, 8 és 13,5 %-ot alkalmaznak.

 

Általános Áfa mértéke Írországban: 23%.

Kedvezményes kategóriák:

  • 0% -os áfa az olyan árukra vonatkozik, mint az export, az alapvető élelmiszerek, a gyermekruházat és lábbeli, valamint a szájon át szedhető gyógyszerek.
  • 4,8% -os áfa az élő szarvasmarhák, szarvasok, kecskék, agarak, lovak, sertések és juhok tartására vonatkozik.
  • 9% -os áfakulcs az éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások, a szállodai és egyéb szállások, valamint az újságok és magazinok esetében érvényes.
  • A villamosenergia-, javítás-, takarítási és karbantartási szolgáltatások, ingatlanfejlesztések és építési szolgáltatások esetében 13,5% -os áfakulcs alkalmazandó.